• Halové majstrovstvá SR kolektívov mladých hasičov
          • Halové majstrovstvá SR kolektívov mladých hasičov

          • V sobotu 28. októbra 2023 sa konal 29. ročník halových majstrovstiev SR kolektívov mladých hasičov v športovej hale Iskra Svit. Kým v Kozárovciach sa behalo, vo Svite sa bojovalo o „Putovný pohár prezidenta DPO SR“. Súťaže sa zúčastnilo 119 päťčlenných družstiev. Našu školu a obec reprezentovali naši najstarší žiaci - Tobiáš Fabian, Matej Švolík, Daniel Kupča, Dávid Šimkovič, Matej Matejov. Chlapci predviedli bojové výkony v štafete 5x30 m, šikovnosť vo viazaní uzlov a štafete dvojíc.

            Na Majstrovstvách SR rozhodcovia tradične vyhodnotili najlepšie tímy. Nám sa podarilo získať titul "NOVÁČIK", a tak sme si odniesli do Kozároviec krásny pohár. Pokiaľ sme čakali na vyhodnotenie, spravili sme si malý výlet a za odmenu sme išli na Štrbské pleso. Získali sme nové priateľstvá, skúsenosti, zažili pekný výlet.

        • Beh Slovenskou bránou
          • Beh Slovenskou bránou

          • Dňa 28. 10. 2023 sa uskutočnil 4. ročník Behu Slovenskou bránou, ktorý odštartovali detské a žiacke kategórie. Na štart sa postavilo 76 mladých bežcov zo Základnej školy s materskou školou v Kozárovciach, ale aj mladí nadšení športovci z okolitých miest a obcí. Zástupcov tu mali Domadice, Topoľčianky, Atletický oddiel Tlmače, Cabaj-Čápor, Vlčany, Svodín, Lovce a Atletický klub Zlaté Moravce. Najpočetnejšou skupinou boli na prekvapenie malí škôlkari, ktorých bolo na štarte 18 a počínali si veľmi dobre. Počasie nám prialo, a tak slniečko povzbudzovalo k vynikajúcim výkonom všetkých od tých najmenších, povzbudzovali rodičia, učitelia a športoví priatelia.

            Medaile si prevzali nasledovní víťazi jednotlivých kategórií, ktorým srdečne gratulujeme, ale zároveň si ceníme hojnú účasť všetkých detských a žiackych pretekárov.

            Boli ste SUPER! 😊

            MŠ:

            1. miesto: Sebastián Pašek - MŠ Kozárovce

            2. miesto: Lucia Tošálová - MŠ Kozárovce

            3. miesto: Damián Babkovič - Malý Lapáš

             

            ZŠ 1.-2.ročník dievčatá:               

            1. miesto: Simona Nemešová - AK Zlaté Moravce

            2. miesto: Ela Gurská - Kozárovce

            3. miesto: Vivien Majerníková - ZŠ Kozárovce

             

            ZŠ 1.-2.ročník chlapci:                  

            1. miesto: Gabriel Boris Boniš - Lovce

            2. miesto: Matúš Klištinec - Šalgočka

            3. miesto: Michal Laktiš - Topoľčianky

             

            ZŠ 3.-5.ročník dievčatá:               

            1. miesto: Ema Šprochová - AK Zlaté Moravce

            2. miesto: Paulína Belanová - ZŠ Kozárovce

            3. miesto: Ema Cintulová - Cabaj – Čápor

             

            ZŠ 3.-5.ročník chlapci:

            1. miesto: David Psota - Domadice

            2. miesto: Peter Kečkár - Vlčany

            3. miesto: Patrik Nemeš - AK Zlaté Moravce

             

            ZŠ 6.-7.ročník dievčatá:               

            1. miesto: Karolína Zemanová - AK Zlaté Moravce

            2. miesto: Ester Paulová - ZŠ Kozárovce

            3. miesto: Lucia Kabinová - ZŠ Kozárovce

                                                                      

            ZŠ 6.-7.ročník chlapci:                  

            1. miesto: Leonard Krajčovič - AK Zlaté Moravce

            2. miesto: Tibor Skačan - ZŠ Kozárovce

            3. miesto: Filip Belan - ZŠ Kozárovce

             

            ZŠ 8.-9.ročník dievčatá:               

            1. miesto:  Diana Čaladíková - AK Zlaté Moravce              

            2. miesto:  Miriam Ďurovská - AO Junior Tlmače

                                                                      

            ZŠ  8.-9.ročník chlapci:                 

            1. miesto: Erik Valent - Cabaj-Čápor

            2. miesto: Lukáš Cintula - Cabaj-Čápor

            3. miesto: Patrik Kullač - ZŠ Kozárovce

             

        • Beseda s Lukášom Kubišom
          • Beseda s Lukášom Kubišom

          • Počas celého školského roka sa snažíme organizovať pre žiakov rôzne podujatia, aktivity, nie preto, aby sme ich „obrali“ o vyučovacie hodiny, ale aby sme im ponúkli inú zaujímavejšiu formu vzdelávania, tzv. zážitkovú. Škola má byť nielen vzdelávacia inštitúcia, ale aj miestom, kde má žiak dostatok podnetov a motivácie na svoj všestranný rozvoj. Aj besedy so známymi a inšpiratívnymi ľuďmi sú toho príkladom. V ostatnom čase sme mali na besedách známych spisovateľov, rodákov, znalcov histórie a dňa 27. 10. 2023 si našiel vo svojom naplnenom programe čas na našu školu človek z úplne inej oblasti - úspešný mladý športovec, slovenský reprezentant v cestnej cyklistike LUKÁŠ KUBIŠ.

            Lukáš k nám so sebou priniesol malú ukážku cenných predmetov - svoje trofeje z rôznych pretekov. Beseda bola vedená formou podcastu, séria otázok a odpovedí bola sprevádzaná prezentáciou fotografií, kde Lukáš odprezentoval svoju životnú cestu k profesionálnej cyklistike a odpovedal na množstvo otázok od moderátorky, ale aj od žiakov.

            Žiaci sa mohli dozvedieť o tom, ako Lukáš prešiel od bežeckého lyžovania k cyklistike, aké boli jeho začiatky na Detskej tour Petra Sagana, ako sa dostal do jediného slovenského kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica. Ako vďaka cyklistike precestoval Európu, navštívil Afriku, Ameriku, Áziu, Austráliu, aj Karibik. Porozprával o tréningovom dni a stravovaní počas prípravy aj pretekov. Žiakom priblížil atmosféru Letných olympijských hier v Tokiu, ale aj vysvetlil, čo pre neho znamená pretekať na domácej pôde.

            Spätná väzba na besedu s Lukášom bola veľmi pozitívna a pevne veríme, že mnohých žiakov motivoval k športovaniu, ale aj k cieľavedomosti a pokore.

        • Exkurzia Budmerice - Modra
          • Exkurzia Budmerice - Modra

          • Pár dní pred jesennými prázdninami absolvovali žiaci 2. stupňa literárno - dejepisnú exkurziu. Navštívili malebný kaštieľ rodiny Pálffyovcov z 19. storočia obklopený krásnym anglickým parkom. Nádherným interiérom nás sprevádzal veľmi bezprostredne a srdečne starosta Budmeríc, vďaka ktorému sme mali možnosť nahliadnuť do bežného života vtedajšej šľachty. Naše kroky potom smerovali do Modry - mesta, kde svoje posledné roky prežil velikán našich dejín, kodifikátor spisovnej slovenčiny, bojovník za naše národné práva - Ľudovít Štúr. Žiaci mali príležitosť bližšie spoznať jeho osobnosť vďaka prehliadke múzea i pamätnej izby, kde Štúr prežil posledné hodiny života. Neobišli sme ani modranský cintorín, kde svoje miesto odpočinku našli nielen národní buditelia, ale aj známi spisovatelia a iní talentovaní ľudia či umelci. Naša exkurzia skončila vo chvíli, kedy sme sa plní pekných dojmov a zaujímavých poznatkov vrátili domov.

        • Testovanie pohybových predpokladov žiakov základných škôl
          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov základných škôl

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov v našej škole prebehlo dňa 24. októbra 2023 so žiakmi 3. ročníka a 26. októbra 2023 so žiakmi 1. ročníka v disciplínach 4x10m člnkový beh, hĺbka predklonu s dosahovaním v sede, kotúľanie 3 lôpt, ľah – sed, opakovaná zostava s tyčou, skok do diaľky z miesta, viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov, vlajková naháňačka a výdrž v zhybe nadhmatom. Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov pod záštitou MŠVVaŠ SR - Národného športového centra je zistenie stavu pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 24. 10. 2023 sme počas 4. vyučovacej hodiny v našej škole usporiadali besedu v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc. Do školskej knižnice sme pozvali pani knihovníčku z obecnej knižnice Janu Chvojkovú a pani knihovníčku zo školskej knižnice Danielu Együdovú. Pripravili sme si pre ne rôzne otázky o knihách, knižniciach, obľúbených autoroch a autorkách, o ich školských časoch a povinnom čítaní. Pani knihovníčky nám vtipne, zábavne a milo odpovedali na všetky naše otázky. Ďakujeme za príjemne prežitú hodinu otázok a odpovedí, vďaka ktorej mali všetci prítomní žiaci pekný zážitok z Medzinárodného dňa školských knižníc.

                                                                                                           Alexandra Oravcová, 9.A

        • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Rómska paleta 2023
          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Rómska paleta 2023

          • Podtatranské osvetové stredisko v Poprade zrealizovalo 12. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pre rómskych žiakov od 5 do 18 rokov - RÓMSKA PALETA 2023. Téma bola „Za siedmimi horami...“. Spolu sa do súťaže prihlásilo z celého Slovenska 120 škôl (v I. kategórii do 10 rokov: 324 prác, v II. kategórii od 11 rokov: 703 prác). Odborným poradcom pre súťaž bola akad. maliarka Mgr. art. Anna Fedáková. Žiaci našej školy sa zapojili do II. kategórie s 9 prácami. 

            Porota udelila prácam z II. kategórie celkovo 30 diplomov a 42 čestných uznaní. Žiakovi Máriovi Rafaelovi zo špec. triedy 7.C bol udelený diplom a Palome Rafaelovej zo 7.C bolo udelené čestné uznanie.

            Výstava ocenených prác prebiehala od 18. 9. do 31. 10. 2023 v spoločných priestoroch POS Poprad a sprístupnená bola pre širokú verejnosť. Po ukončení výstavy budú ocenené práce ponúknuté domom sociálnych služieb a nemocniciam v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča na skrášlenie prostredia.

            Tešíme sa, že aj žiaci našej školy prispeli k tomu, aby sa ľudia v týchto zariadeniach mohli cítiť lepšie.

        • Strašidielkový deň
          • Strašidielkový deň

          • Dňa 25.10. 2023 sa naša škôlka od rána zaplnila rôznymi  strašidielkami od výmyslu sveta. Celú šatňu vyzdobili krásne tekvičky a iné výrobky z jesenných plodov, ktoré vytvorili deti spolu so šikovnými rodičmi. Pani učiteľky a pán učiteľ prezlečení za strašiakov ráno vítali usmiate deti, ktoré si svoje kostýmy náležite užívali. Ráno si vyrobili svoje „tekvičkové strašidielka“ a potom ich čakala výborná zábava v podobe strašidelnej diskotéky.

        • Týždeň zdravia v MŠ
          • Týždeň zdravia v MŠ

          • Náš týždeň zdravia sme odštartovali dňa 16.10. 2023 kedy sme spoločne s deťmi oslávili deň zdravej výživy, deti si ráno vytvorili rôznymi technikami ovocie a zeleninu, potom sa oboznámili s tým, čo to tá zdravá výživa je, čo a v akom množstve by mali konzumovať, aby boli zdraví. V tom nám pomohla známa pyramída zdravia. Samozrejme sa to neobišlo bez ochutnávky zdravej zeleninky a ovocia. Deti tiež na základe svojich chutí vyhodnotili súťaž medzi ovocím, ktorú jednoznačne vyhral melón ako najobľúbenejšie ovocie. A keďže k zdravému životnému štýlu patrí aj pohyb spoločne sme si aj zacvičili.

            Piatok 20.10. 2023 zasa patril Dňu Jablka, kedy sme sa celý deň rozprávali o jabĺčkach, každá trieda si to svoje vyrobila, naučili sme sa o ňom mnoho zaujímavého – koľko veľa má odrôd, koľko trvá kým mladý stromček začne rodiť, ale aj aké je dôležité pre naše zdravie. Zatancovali sme si na pesničku o jabĺčku, ale aj vypočuli poučnú rozprávku. Na záver sme si na výborných jabĺčkach aj pochutili.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Jesenné prázdniny sú od 30. 10 do 31. 10. 2023. Nástup do školy po jesenných prázdninách je vo štvrtok 2. novembra 2023.

        • Október v ŠKD
          • Október v ŠKD

          • Október je mesiac, ktorý je jedinečný svojim sfarbením, vôňou a množstvom príležitostí na tvorenie, pozorovanie, poznávanie. V jednotlivých činnostiach sme sa veľa naučili o premenách prírody v danom mesiaci a významných dňoch. V záhradách a sadoch v jesennom období zberáme mnoho ovocia a zeleniny, s ktorými sme pracovali aj si na nich pochutili. Pri príležitosti Svetového dňa výživy si deti pripravili ovocné maškrty. V tomto mesiaci majú sviatok aj naši milovaní starí rodičia. Sú súčasťou našich dní, tak ako naši rodičia, za čo im patrí poďakovanie, a samozrejme, vyznanie v podobe darčekov. V našich prácach je veľa nadšenia, radosti, tvorivosti a chuti k poznaniu. Potešte sa aj vy, milí rodičia! 😊

        • Výstava výrobkov z darov Zeme
          • Výstava výrobkov z darov Zeme

          • V piatkové popoludnie dňa 20. 10. 2023 sa na našej škole uskutočnila pekná tvorivá aktivita. Piesňou, tancom a básničkou naši prváci privítali v školskej jedálni milú návštevu. Pozvanie prijali naši seniori z Jednoty dôchodcov Slovenska. Dôvodom bolo v spolupráci s deťmi zo ŠKD vytvoriť veselé postavičky z darov Zeme. Po tom, čo deti priniesli prírodný materiál z vychádzok a dary záhrad, stála pred nimi náročná úloha. Materiálu bolo neúrekom a fantázia detí neskutočná. K tomu šikovné ruky seniorov, milé slová, pohladenia, úsmevy a radosť v detských očkách. Takto by sa dalo popísať krásne popoludnie s našimi seniormi. Výstavka z darov Zeme nám bude túto peknú chvíľu ešte istý čas pripomínať. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoločnú aktivitu.

        • Veľrybia speváčka Gréta
          • Veľrybia speváčka Gréta

          • Regionálne osvetové stredisko v Leviciach nás oslovilo s projektom a  pripravilo pre deti 3. a 4. triedy divadelno-vzdelávaciu aktivitu, ktorá sa konala v našej materskej škole. Využitím metód a postupov dramatickej výchovy zostavili herci a pedagógovia vzdelávaciu lekcie, prostredníctvom ktorej učili deti riešiť konkrétne situácie, striedali pohybové aktivity, hru role, hľadanie a spracovanie informácií, práca s materiálom a uvažovanie o situáciách. Pre naše deti pripravili aktivitu „VEĽRYBIA SPEVÁČKA GRÉTA“ – speváčka, ktorá stratila hlas, jej chorobu spôsobili odpadky v mori. Spoločne s deťmi vyliečili morské živočíchy, vyčistili more od odpadkov, naučili sa separovať odpadky a tak sa im podarilo vrátiť speváčke Gréte hlas.

        • Skákacie hrady v MŠ
          • Skákacie hrady v MŠ

          • Otvorenie novej sezóny na našom obnovenom školskom dvore prebehlo vo veľkom štýle. Deti sa mohli vyjašiť a do sýta vyhrať nielen na obnovenom pieskovisku a známych preliezkach, ale čakalo ich aj milé prekvapenie v podobe skákacích hradov, ktoré na tento deň zabezpečil pán Marián Gaži. Ďakujeme za všetky deti.

            Vďaka tomu, že krásne počasie nás tešilo skoro celé dva jesenné mesiace, sme si dvor mohli užívať naplno.

        • Deň jabĺk
          • Deň jabĺk

          • Neodmysliteľnou súčasťou jesenného obdobia sú aj jablká. Jablko vnímame ako niečo úplne bežné, hoci je najcennejším z ovocí. Presvedčiť sa o tom mohli aj žiaci 1.B triedy. V pondelok 23. októbra ich deň začínal o čosi inak ako iné pondelky. Ráno sme prišli oblečení vo farbách jabĺk. Na začiatok dňa sme si pustili krátku prezentáciu o jablku, kde sme sa mali možnosť dozvedieť zaujímavé veci, napr., že keď jabloň zasadíme, musíme počkať 4-5 rokov, aby zarodila, že šupka obsahuje najviac vlákniny, vitamínu C, železa a mnohé ďalšie zaujímavé informácie. Pani učiteľka nám pripravila rôzne úlohy. Na matematike sme počítali jabĺčka, na slovenskom jazyku sme už prebraté písmenká „ukrývali do jabĺk“. Tento deň bol pre nás veľmi zaujímavý. V rámci prestávky sme si spoločne zaspievali pieseň ,,Bolo raz jabĺčko krásne“, potom sme si porozprávali rozprávku o jabĺčku.
            Keď som sa detí opýtala, aké ponaučenie z toho vyplýva, odpovedali takto:

            Vivi K.: „Nemáme sa hádať a máme sa pekne o veci podeliť.“

            Lili: „Nesmieme sa hádať a hovoriť: Toto je moje, nedám ti!“

            Kiko: „Nesmieme sa biť, lebo to je škaredé a musíme byť k sebe dobrí.“

            Šimi: „Keď uvidíme jablko, ktoré je vysoko, musíme niekoho poprosiť, aby nám ho dal dole a pekne sa podeliť.“

            Riško: „Bolo škaredé, že sa bili, ale múdre, že sa rozdelili.“

            Vivi H.: „Nebolo pekné, keď sa nerozdelili.“

            Meliska: „Nemáme sa hádať, ale podeliť sa.“

            Keďže deti odpovedali správne a všetky úlohy hravo vyriešili, čakala ich sladká odmena - jablková torta, na ktorej sme si pochutnali. No, ale musíme vám povedať ešte jedno tajomstvo. Tieto deti sa už počas víkendu veľmi tešili na pondelok a ich 1. tematický deň, preto cez víkend s rodičmi vypekali a vyrábali z jabĺk rôzne maškrty. Samozrejme, podelili sa o to aj s pani učiteľkou.

            Ďakujem rodičom za spoluprácu :-)

                                                                                                                                                   Mgr. Beáta Sedláková

        • Republika zdravia
          • Republika zdravia

          • Svetový deň výživy si žiaci pripomenuli v stredu, 18. 10. 2023, na prvých troch vyučovacích hodinách vytvorením Republiky zdravia. Žiaci počas prvej hodiny absolvovali aktivity zamerané na finančnú gramotnosť. Po ich úspešnom zvládnutí boli ohodnotení mincami z Národnej banky Republiky zdravia - „kozármi“, ktoré využili na nákup zdravej desiaty. Tú si žiaci pripravili v triedach so svojimi triednymi učiteľmi v rámci druhej a tretej hodiny. Desiatová prestávka, priestory jedálne a chodby na 1. poschodí sa stali miestom, kde sa žiaci prezentovali chutným jedlom, ale aj jeho estetickým servírovaním. Samotnému predaju zdravej desiaty predchádzalo jej hodnotenie porotou, ktorú tvorili členovia učiteľského zboru. Kým žiaci ocenili jedlo tým, že si ho kúpili a zaplatili „kozármi“ v hotovostnej podobe, porota udeľovala peňažné poukážky. Na záver blokového vyučovania boli všetky mince a poukážky udelené pre triedy/skupiny spočítané.

            Najúspešnejšie triedy na 1. a 2. stupni získali v ďalší deň odmenu v podobe diplomu a mliečnej desiatovej pochúťky.

            Absolútny víťaz je 7. A.

            Na 1. stupni vyhrala trieda/skupina – 1. A + 1. B.

            Na 2. stupni vyhrala trieda/skupina – 7. A.

            Za poskytnutie termixov do súťaže ďakujeme p. Skačanovej a firme Levmilk Levice.

        • Október – mesiac úcty k starším
          • Október – mesiac úcty k starším

          • Október - symbol jesene, je mesiacom, keď príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Je ako dôchodkový vek – jeseň života, životné obdobie, ktoré so sebou prináša dozrievanie múdrosti, skúsenosti, ale aj radosti a bolesti. Nie nadarmo práve október je mesiacom úcty k starším. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť. Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Ani naši najmladší nezabudli na tých najstarších a pripravili si pre nich krátke hudobné pásmo.

        • Výška stravného na november 2023
          • Výška stravného na november 2023

          • MŠ:

            desiata + obed + réžia        34 €

            celodenná strava + réžia    41 €

             

            Stravu a zábezpeku je potrebné uhradiť na číslo účtu školskej jedálne najnekôr do 25.10.2023.

            IBAN: SK86 5600 0000 0071 3759 6003

            BIC kód banky: KOMASK2X

            Pokiaľ využívate internetbanking, je možné platbu realizovať priamo cez Edupage.

            V prípade neprítomnosti dieťaťa/žiaka v škole nezabudnite na včasné odhlásenie.

            V prípade choroby dieťaťa/žiaka je možné prísť si v prvý deň pre obed. Stravu je možné odobrať (do jednorazového obalu, ktorý dostanete v škole za poplatok 0,35 €) v čase od 12:00 – 13:15 hod. 

            Viac aktuálnych informácií. Pozri TU.

        • Medzinárodný deň hudby
          • Medzinárodný deň hudby

          • „Ten, kto miluje hudbu, nemôže byť nikdy úplne nešťastný.“

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa hudby usporiadali školskí dobrovoľníci v spolupráci so žiakmi 9. ročníka žiacky výchovný koncert, ktorý sa uskutočnil v piatok, 13. 10. 2023 v ZŠ s MŠ Kozárovce v priestoroch malej telocvične.

            Organizačné schopnosti a talent našim žiakom rozhodne nechýbajú. Pod vedením školskej psychologičky Kristíny Víglaskej mali žiaci možnosť zorganizovať vlastné podujatie. Zostavenie programu, úprava a výzdoba priestorov koncertnej miestnosti, motivácia a organizácia účinkujúcich, rozdelenie úloh, „backstage manažment“, moderovanie, či zábava publika - toto všetko školskí dobrovoľníci s prehľadom zvládli. Na koncerte vystúpili žiaci, ktorí sa začali hudbe venovať len prednedávnom, aj žiaci, ktorí sú už na základnej škole skúsenými muzikantmi. Všetkých našich účinkujúcich spája láska k hudbe, ktorú sa nehanbili predviesť celému publiku.

            Na koncerte vystúpili talentovaní žiaci od prvého až po deviaty ročník. Stanislava Švolíková (1.A), Ester Švolíková (6.A), Ela Báťová (6.A) a Tomáš Jókay (3.A) nám predviedli svoj spevácky talent pod vedením p. učiteľky Márie Együdovej, ktorá žiakov sprevádzala hrou na husliach. Ela a Ester nám zároveň predviedli nádherné tanečné číslo, ktorým roztancovali celé publikum. Svojim duetom - hrou na husliach, program obohatili Adela Lintnerová (3.A) a Natália Drgoňová (3.A), sólovým vystúpením v hre na husliach zas Michal Považan (4.A). Spomínaní huslisti sú aj členmi detských folklórnych súborov. Ďalej svoj talent predviedli aj Paulína Belanová (4.A) vynikajúcou hrou na flaute, Filip Belan (7.A) hrou na akordeón a Matúš Hudec (7.A) hrou na basgitaru. Chlapci sú skúsená a zohratá hudobná dvojica, ktorá má za sebou nejedno vystúpenie. Svoj talent ukázala aj p. učiteľka Katarína Belanová, ktorá za doprovodu hry na akordeón syna Filipa zaspievala nádhernú pieseň. Adriana Jókayová (8.A) s bratom Samuelom Jókayom (8.A) spoločne zahrali krásnu skladbu na flaute a klavíri. Na záver svojou perfektnou hrou na klavír všetkým vyrazila dych žiačka Emma Briešková (9.A). Koncert moderovali Liana Mezeiová (9.A) a Simona Horváthová (9.A). Dievčatám šlo moderovanie skvele. Vďaka nim súťažilo, tlieskalo a spievalo celé publikum. Backstage mala „pod palcom“ Lucia Betinová (9.A), ktorá si so svojou úlohou poradila naozaj výborne.

            Cieľom koncertu bolo zaujať a motivovať žiakov k hudbe prostredníctvom spevu, tanca a hry na hudobné nástroje. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli s organizáciou koncertu. Poďakovanie patrí i ochotnému pánovi zvukárovi za ozvučenie podujatia, vďaka ktorému sa účinkujúci mohli cítiť ako profesionáli. Veríme, že podobná udalosť sa čoskoro znova zopakuje.

             

        • „VYBER SI DOMÁCE“
          • „VYBER SI DOMÁCE“

          • Vybrať si ideálne jablko nie je jednoduché. Líšia sa vôňou, chuťou, výzorom, ale hlavne uhlíkovou stopou, ktorú počas prepravy vytvárajú. Mnohé odrody jabĺk sú vyšľachtené na konkrétny účel – napríklad na priamy konzum, výrobu nápojov alebo koncentrátov, uskladnenie na zimné mesiace. Aké jabĺčka máte najradšej Vy?

            Decká z našej školy si to svoje obľúbené jabĺčko priniesli do školy a zapojili sa do výzvy „Vyber si domáce“, ktorú sme realizovali v rámci environmentálnej výchovy. Ešte pred vyučovaním nám  jablková vôňa z takmer 120 kusov jabĺk a jabĺčok rozvoňala celú chodbu. Na tácky sme ukladali plody,  ktoré boli malé i veľké, červené, žlté, zelené, ..., zo záhrad, viníc či sadov, ale aj z rôznych obchodných reťazcov.

            Mnohí žiaci priniesli svoje jabĺčko od starých rodičov. Dozvedeli sa, že jabloň, na ktorej sa jablko urodilo, má už niekoľko desiatok rokov a takúto odrodu v obchodnom reťazci určite nenájdu.

            V priebehu tohto týždňa si tak touto formou pripomíname Deň pôvodných odrôd jablka (21. 10.) a praktickými aktivitami pri príprave zdravej desiaty aj Svetový deň výživy (16. 10.).