• Letné prázdniny
          • Letné prázdniny

          • Prajeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom a zamestnancom školy príjemné prázdninové dni plné milých letných zážitkov, spoločných chvíľ s rodinou a priateľmi, oddychový čas doma i na cestách.

            Otvorenie nového školského roka sa koná v pondelok 4. septembra 2023.

        • Aktivity v školskej kuchynke mali úspech
          • Aktivity v školskej kuchynke mali úspech

          • Od decembra 2022 do júna 2023 sa na našej škole realizovali aktivity projektu „Vzdelaním za poznávaním nového“.

            Po tom, ako sa nám podarilo zmodernizovať a rozšíriť inventár školskej kuchynky, sme zrealizovali plánované výukové stretnutia. Počas jednotlivých aktivít si deti osvojili schopnosti a zručnosti nielen z využívania kuchynského náradia a prípravy jednoduchých pokrmov, ale taktiež aj z oblasti hygieny pri príprave jedál a zároveň sme sa snažili viesť deti k zdravým stravovacím návykom. Do realizácie projektových aktivít boli prioritne zapojení žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí pochádzajú z marginalizovanej rómskej komunity, z ktorých viacerí navštevujú špeciálne triedy pre žiakov s mentálnym postihnutím. Zároveň boli do niektorých aktivít zapojení aj deti z bežných tried, čím sme sa snažili naplniť realizáciu inklúzie aj prostredníctvom mimoškolských aktivít. Prostredníctvom realizovaných aktivít sa žiaci učili pripravovať rôzne jedlá – od najjednoduchších nátierok až po mäsové jedlá – napr. príprava fašírok. Nechýbali ani sladké múčniky – palacinky či muffiny, ako aj deťmi obľúbená pizza či plnené tortily. K tematickým aktivitám patrila vo veľkonočnom období príprava obloženej studenej misy či príprava tradičného rómskeho jedla, ktoré deti učili pripravovať rómske mamy. A na záver nechýbala príprava farebnej lentilkovej torty.

            Okrem projektových aktivít sa začala školská kuchynka aktívne využívať aj počas hodín pracovného vyučovania či techniky, kedy sa v nej realizovali témy stolovania či prípravy pokrmov a uplatnenie si našli aj deti z detského klubu detí.

            Súčasťou vyhodnotenia projektu bolo odovzdanie brožúry - Náš školský receptár všetkým zúčastneným žiakom. Nachádzajú sa v ňom recepty na prípravu všetkých jedál, ktoré sa žiaci počas projektu učili pripravovať a ako spomienka je pri každom recepte aj malá fotogaléria z prípravy konkrétneho receptu. Slávnosť tejto chvíle bola zvýraznená aj tým, že žiaci si receptáre prevzali z rúk pani riaditeľky školy a za účasti starostu obce, ktorí ocenili a vyzdvihli ich aktívnu účasť. Receptár je v elektronickej verzii prístupný aj na webovej stránke školy v časti venovanej projektu.

            Veríme, že získané zručnosti budú môcť žiaci v budúcnosti využiť v reálnom živote.

            Touto cestou sa chceme veľmi pekne poďakovať Detskému fondu Cloetta a Nadácii pre deti Slovenska, vďaka ktorým sme mohli tento projekt realizovať.

        • Slávnostné ukončenie šk. roka 2022/2023
          • Slávnostné ukončenie šk. roka 2022/2023

          • Posledný júnový deň priniesol už tradičný záver školského roka. O 8:00 sa v kostole sv. Filipa a Jakuba v Kozárovciach konala ďakovná svätá omša za žiakov a študentov. Po nej za prítomnosti žiakov, pedagógov, rodičov, zamestnancov školy i pána starostu nasledovalo slávnostné ukončenie šk. roka 2022/2023 pred budovou školy.

            „Niečo sa končí, niečo sa začína – taká je „kniha života“. Za každou dopísanou kapitolou nasleduje ďalšia, ktorá príbeh dotvára. Dopredu ešte nevieme, či bude pre hlavného hrdinu pozitívna, alebo mu, naopak, prinesie ťažkosti. Zaručene však posúva dej vpred. Bola by som preto rada, keby sme dnešok nevnímali ako koniec, ale ako začiatok. Nie ako dvere, ktoré sa nám zatvárajú, ale ako dvere, ktoré sa nám práve odomkli a otvárajú nám priestor a možnosť zažiť niečo nové.“ – tak zneli úvodné slová príhovoru pani riaditeľky Mgr. Ivany Švolikovej, PhD.

            Vo svojom príhovore vyjadrila poďakovanie všetkým pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom školy za ich prácu, tvorivosť, energiu, ktorú neúnavne vkladali deň čo deň do svojich povinností.

            Slávnostnú atmosféru zvýraznilo množstvo ocenených žiakov za vedomostné a športové súťaže, olympiády i zbery, ktorí si odniesli pekné diplomy a odmeny.

            Neodmysliteľnou súčasťou bola aj rozlúčka deviatakov, ktorí brány školy opustili v tento deň poslednýkrát ako naši žiaci.

            V mene všetkých prítomných sa pani riaditeľka obzvlášť poďakovala za zodpovednú a namáhavú prácu trom významným ženám: pani učiteľke Márii Együdovej, pani Alene Šimovej a sestričke Tarzícii, ktoré týmto dňom ukončili dlhoročnú etapu svojho života a odchádzajú do zaslúženého dôchodku. Popriala im veľa zdravia, oddychu a pekných spomienok na roky prežité v našej základnej škole.

            Po posledných slovách príhovoru pani riaditeľky sa už všetci žiaci spolu s triednymi učiteľmi rozpŕchli do tried, prevzali z ich rúk vysvedčenia a bežali v ústrety vysneným prázdninám.

            Prajeme Vám dni plné oddychu a slnka, príjemné chvíle s rodinou a priateľmi a krásne leto.

        • Vyhodnotenie zberu plastových uzáverov a papiera
          • Vyhodnotenie zberu plastových uzáverov a papiera

          • Aj v tomto školskom roku, tak ako po iné roky, sa naši žiaci zapojili do zberu plastových uzáverov, aby pomohli v tejto ťažkej dobe malému Peťkovi z Lipníka a jeho najbližším. Hoci ho podporujú aj obyvatelia Kozároviec (kovová nádoba na námestí), naše deti ukázali, že im osud handicapovaného kamaráta nebol ľahostajný a počas celého roka neustále nosili plastové uzávery. Najviac plastových uzáverov z chlapcov priniesol Patrik Kullač zo 7.A a z dievčat Bianka Balážiková z 3.A.

                 Ani v zbere papiera žiaci nezaháľali. Kým do zberu plastových uzáverov sa zapojili iba jednotlivci, do zberu papiera sa zapojili takmer všetky triedy. Na 1. mieste skončila trieda 5.A s priemerom na žiaka 20,45 kg. Z jednotlivcov na prvom mieste skončil Matúš Kullač zo 4.A, ktorý priniesol 220 kg papiera, po ňom Lilien Betinová z 3.A so 170 kg papiera. Ako tretia v poradí sa umiestnila Natália Czuková z 1.A, ktorá svojimi 110 kg papiera zvýšila celkový priemer triedy. V jarnom zbere naša škola odovzdala 1 661 kg papiera s priemerom na žiaka 7,7 kg. Všetci víťazi boli ocenení vecnými cenami a víťazná trieda sladkou odmenou.

            Ďakujeme.

        • Náš koncoročný piknik
          • Náš koncoročný piknik

          • O tom, že aj zdanlivo všedný deň môže byť krásny, plný zábavy, smiechu a radosti sme sa nemuseli ísť presvedčiť ďaleko. Stačilo zájsť kúsok za dedinu na Pustú horu, vziať do košíkov a batohov okrem dobrôt rôzneho charakteru a spoločenských hier dobrú náladu a pekne strávené dopoludnie mohlo začať. Spoločne strávené chvíle na sklonku školského roka, kedy nás už netrápi ako úspešní budeme v škole, ale čo ešte môžeme zažiť v spoločnosti spolužiakov a kamarátov, ktorí celý rok tvorili jednoliaty kolektív, sme si užili naplno. Tešíme sa na leto a na všetko, čo nám prinesie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   šiestaci

        • Výlet na Počúvadlo
          • Výlet na Počúvadlo

          • V dňoch 26. 6. - 28. 6. 2023 sa žiaci 8.A zúčastnili koncoročného výletu na Počúvadle. Prvý deň si užili kúpanie v Počúvadlianskom tajchu a po zotmení nočné sprevádzanie po tajchu, prívodných jarkoch a štôlňach, kde sa od p. Červeňa, vodohospodára z Banskej Štiavnice, dozvedeli mnoho nového o tom, ako fungujú tajchy a ako sa o ne musíme starať. Na druhý deň sa vybrali do Banskej Štiavnice, kde navštívili Nový zámok, centrum mesta s Trojičnými námestím a požiarom poškodenými budovami. Večer si opekali pri ohníku a nasledovala nočná hra s hľadaním sladkého pokladu a nakoniec nočná schovávačka. Posledný deň, pred odchodom domov sa ešte stihli prejsť náučným chodníkom pri Počúvadlianskom tajchu. Výlet sa vydaril veľmi dobre a domov všetci odchádzali s peknými zážitkami.

        • Turistika na Krivín
          • Turistika na Krivín

          • Dňa 28. 6. 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili turistiky na Krivín. Ráno sme sa autobusom odviezli do Tlmáč, kde nám pani učiteľka v krátkosti povedala trasu a čo nás čaká. Po peknej prechádzke sme sa dostali na Malý a potom aj na Veľký Krivín, odkiaľ sa nám naskytol nádherný výhľad na Hronský Beňadik, Psiare, Kozárovce a Hron. Pani učiteľka nám porozprávala aj niečo z jeho histórie. V diaľke sme dokonca zahliadli aj vrch Zobor, ktorý sme navštívili pár dní predtým. V popoludňajších hodinách sme sa unavení, ale plní zaujímavých zážitkov vrátili späť do Kozároviec.

        • Výlet do Zvolena
          • Výlet do Zvolena

          • Dňa 27. júna 2023 sa žiaci špeciálnych tried zúčastnili koncoročného výletu do mesta Zvolen. Navštívili aj Slovenskú národnú galériu na Zvolenskom zámku. Absolvovali tu vzdelávací program pod názvom ,,Sólo pre maľbu“, kde zobrali do rúk štetce a pastelky a vytvorili si svoje majstrovské dielo. Malí majstri boli za svoju šikovnosť odmenení certifikátom o absolvovaní učenia u zámockého maliara Bodku v Slovenskej národnej galérii. Zároveň sa chceme poďakovať pani lektorke Mgr. Veronike Melichovej, ktorá nám robila po celý čas výklad a ochotne nás sprevádzala.  

        • Opekačka na priehrade
          • Opekačka na priehrade

          • Dňa 26. 6. 2023 si žiaci 7.A triedy oddýchli na koncoročnom výlete na domácej pôde – na priehrade v Kozárovciach. Hlavným programom bola opekačka. Naši šikovní chlapci pripravili ohnisko, založili oheň a prizvali spolužiakov opekať si špekačky a marshmallow. Čo si upiekli, to si aj zjedli a všetci sa výborne zabavili. Strávili spolu pekný deň.

        • Výlet do Nitry
          • Výlet do Nitry

          • V piatok 23. 6. 2023 sa žiaci 1. stupňa našej školy vybrali na koncoročný výlet do Nitry. Ich prvá zastávka bola na Nitrianskom hrade. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o histórii Nitry. Využili ich pri riešení rôznych úloh v brožúrke, ktorú dostali. Navštívili sme aj kaplnku sv. Emeráma, kde sme sa trošku schladili pred teplým slnečným počasím. Zaujímavé historické predmety sme si pozreli aj v Diecéznom múzeu. Žiaci tu spoločne otvorili pokladnicu, v ktorej sa nachádzal pre každého sladký „poklad“. Niektorí si kúpili aj suveníry, ktoré im budú pripomínať túto návštevu. Ďalšou časťou výletu bola turistika na vrch Zobor. Bola to síce pre niektorých náročná cesta, ale všetci sme ju napokon zvládli. Ten výhľad na Nitru a okolie stál za to. Domov sme sa vrátili trocha unavení, ale šťastní z pekne prežitého dňa.

        • Tradičná rómska kuchyňa
          • Tradičná rómska kuchyňa

          • Aktivity nášho projektu sú prioritne zamerané pre žiakov pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré pochádzajú z marginalizovanej rómskej komunity navštevujúcich našu školu. Táto komunita má tiež svoje gastronomické tradície, preto sme si na jedno zo stretnutí  - 13.6.2023 - prizvali rómske mamičky, ktoré nám predstavili a spolu so žiakmi navarili tradičné rómske jedlo. Žiaci spoločne s mamami a p. učiteľkami pripravovali bravčový perkelt s párancami. Popri príprave perkeltu, či miesení a rozvaľkávaní cesta na párance bol čas aj na rozhovory o tom, aké iné jedlá ešte patria do tradičnej rómskej kuchyne a ktoré recepty ešte pretrvávajú až dodnes. Pri plánovaní tejto aktivity v rámci rozhovoru samotné mamy navrhli realizáciu práve tohto receptu z dôvodu, že ho majú aj deti veľmi rady. Dôkazom toho boli aj prázdne taniere a veľká pochvala od detí, ako im toto jedlo veľmi chutilo. Veľké poďakovanie patrí ochotným mamám p. Lenke Rafaelovej, Eve Rafaelovej a Marcele Rafaelovej.

        • Vyhodnotenie BACK TO BOOKS
          • Vyhodnotenie BACK TO BOOKS

          • V rámci projektu Back to books sa od marca do júna prečítalo 76 kníh a 9542 strán. Za celé obdobie bola najúspešnejšia čitateľka Veronika Švolíková zo 6.A, ktorá prečítala 6 kníh a 1363 strán. Na druhom mieste sa umiestnila Liana Mezeiová z 8.A, ktorá prečítala 3 knihy a 849 strán a na treťom mieste Ester Švolíková z 5.A so 6 prečítanými knihami a 844 stranami. Dievčatá dostali diplom a vecné ceny. Veľmi sa ich čitateľskej záľube tešíme a veríme, že budú vzorom aj pre ostatných.

        • RÓMSKA PALETA 2023
          • RÓMSKA PALETA 2023

          • Žiaci špeciálnej triedy 6.C - Rebeka Rafaelová, Paloma Rafaelová, Mário Rafael, Karol Rafael a Tomas Rafael sa aktívne zapojili do 12. ročníka celoslovenskej a medzinárodnej súťaže pre rómskych žiakov ,,RÓMSKA PALETA 2023”. Téma súťaže: …Za siedmymi horami…

            Cieľom súťaže bolo podnietiť a rozvíjať výtvarnú tvorivosť rómskych detí a dať im priestor pre ich sebavyjadrenie.    

        • „Radšej športuj ako droguj“
          • „Radšej športuj ako droguj“

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog (26. júna 2023) nás na našej škole navštívili pracovníčky oddelenia výchovy ku zdraviu p. Erika Belková, p. Marta Gilyanová a p. Bc. Erika Páleníková. Pre žiakov 1.-3. roč. si pripravili športovo – edukačnú aktivitu „Radšej športuj ako droguj“, kde si žiaci mohli zábavnou formou osvojiť nové poznatky na danú tému. Deti si mali možnosť aj zasúťažiť a odmenou za ich šikovnosť boli malé darčeky.

        • Dotácia na stravu od 1.9.2023
          • Dotácia na stravu od 1.9.2023

          • Millí rodičia,

            ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 1.9.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné opätovne požiadať o dotáciu na stravu podaním Zápisného lístka na stravovanie s Návratkou pre šk. rok 2023/2024 cez Edupage, v module Žiadosti/Vyhlásenia z rodičovského konta.

            Vzhľadom na povinnosť zriaďovateľa nahlasovať počty žiakov oprávnených na poberanie dotácie už počas letných prázdnin je nutné, aby rodičia podali zápisný lístok na stravovanie v školskom roku 2023/2024 v termíne do 15.7.2023, pričom v zápisnom lístku musia označiť, či žiadajú aj o dotáciu na stravovanie od 1.9.2023. 

            Zápisný lístok je potrebné podať za každé dieťa zvlásť.

            V prípade, ak nepodáte Zápisný lístok na stravovanie s Návratkou v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravuaž kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            Na dieťa sa môže uplatňovať dotácia na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

             

            Ako podať Zápisný lístok na stravovanie s Návratkou - 1/9/2023 - pre MŠ cez Edupage

            Ako podať Zápisný lístok na stravovanie s Návratkou - 1/9/2023 - obedy ZŠ cez Edupage

             

            V prípade otázok kontaktujte vedúcu školskej jedálne – tel. 0902 986 777.